- Odwiedziny: 191456
- Do końca roku: 302 dni
- Do wakacji: 113 dni
Szkoła Podstawowa im. Sebastiana Fabiana Klonowicza w Sulmierzycach
-
Statystyki
Europejski program dopłat do spożycia mleka
SP zachęca swoich uczniów do picia mleka... I to już od kilku lat!
Szkoła przystąpiła do programu „SZKLANKA MLEKA” w roku 2007. Od tego czasu nasi uczniowie mogą liczyć na codzienną porcję zdrowia - kartonik świeżego pożywnego mleka w swojej szkole. Zarówno dzieci, jak i ich rodzice mogą być pewni, że oferowany uczniom produkt jest najwyższej jakości. Świeże (pasteryzowane) mleko dostarczane jest w higienicznie zamkniętych kartonikach (0,25 l) jednorazowego użytku. Taka porcja zawiera wiele bardzo ważnych składników odżywczych; wśród nich m.in. około 300 mg wapnia, który jest niezwykle istotny dla dziecka w okresie intensywnego wzrostu.
Uczniowie SP białe mleko otrzymują za darmo, zaś mleko smakowe (czekoladowe / truskawkowe / waniliowe) za niewielką dopłatą.
Celem Programu jest dbałość o zdrowie dzieci i młodzieży szkolnej oraz edukacja z zakresu żywienia. Mleko w szkole w ciągu dnia zapewnia dzieciom i młodzieży szkolnej zdrowie, ułatwia naukę, dodaje energii.
Dzięki Programowi "SZKLANKA MLEKA":
- uczniowie otrzymują świeże, pożywne mleko,
- utrwalamy w dzieciach zdrowe nawyki żywieniowe,
- placówka oświatowa nie ponosi kosztów związanych z uruchomieniem i prowadzeniem programu.
Program „SZKLANKA MLEKA” jest finansowany z trzech źródeł:
- dopłata unijna (obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych),
- dopłata krajowa (obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych),
- dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka (obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów).
Producentami mleka dostarczanego do szkół w ramach Programu są czołowi przedstawiciele branży mleczarskiej w Polsce, co zapewnia doskonałą jakość produktu. Jako surowiec wykorzystywane jest mleko najwyższej jakości, a produkcja przebiega według odpowiednich norm i wytycznych wprowadzonych przez Unię Europejską. Dzięki ogromnemu doświadczeniu Producentów oraz wykorzystywaniu najbardziej aktualnej wiedzy powstaje produkt świeży, pełen wartości odżywczych oraz witamin.